Företag utökar orter för anställda med Coworking


I studien “Coworking och regional spridning av tillväxtföretag“, utförd av Tillväxtanalys (Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser) i april 2023, belyser de en intressant trend i företagsvärlden: företag expanderar till nya orter med hjälp av Coworking. Genom att erbjuda sina anställda flexibla arbetsplatser främjar företag tillväxt och innovation på nya geografiska platser. Här berättar vi närmare om hur coworkingmiljöer blir en nyckelfaktor för företagsetableringar och regional utveckling.

Nylokaliseringarna har ökat antalet anställda

I tillväxtanalysen framkommer det att det finns flera exempel på att existerande företag använder sig av coworkingställen när de vill etablera sig på en ny ort. Baserat på att de i studien antog att företags nylokaliseringar på annan ort än ursprungsorten främst sker i regionala centra, kontaktade de 97 coworkingplatser fördelade över 22 regionala centra. Resultaten av dessa undersökningar kartlade 183 nyetableringar, där en betydande majoritet hade etablerat sig i Stockholm-/Uppsalaregionen. Genom att utgå från dessa resultat uppskattades det totala antalet nya företag i hela landet till över 900, med en kollektiv personalstyrka på över 3000.

Över hälften av de undersökta företagen, närmare bestämt 57 %, hade en ökning i antalet anställda sedan de etablerade sig på sina nya platser. Denna dynamik förväntas ha en positiv inverkan på både tillgången till kompetent arbetskraft på lokal nivå och den övergripande regionala utvecklingen. Utlokaliseringar av denna karaktär observerades inom en mängd olika branscher, där organisatoriska och tekniska konsulter dominerade, följt av företag inom informations- och kommunikationssektorn.

Vad har drivit etableringarna?

Studien visar att valet av etableringsort för företag i hög grad styrs av möjligheterna till rekrytering och kompetensutveckling. Coworkingmiljöer uppskattas av företag av tre huvudsakliga skäl: de erbjuder praktiska bekvämligheter som kaffe och wifi, flexibla avtal som möjliggör snabb tillväxt eller förminskning utan ekonomiska risker, samt en positiv arbetsmiljö för individuella medarbetare.

För företagare är den centrala placeringen av coworkingställen, tillgången till viktiga nätverk och den unika atmosfären avgörande faktorer vid val av etableringsort. Dessa miljöer fungerar som en ingångsnivå till det lokala entreprenöriella ekosystemet, vilket möjliggör kunskapsutbyte och interaktion med andra aktörer. Trots att coworkingställen utgör en mikronivå av detta ekosystem, öppnar de upp möjligheter för fler företag att dra nytta av lokala resurser och nätverk.

Hur skiljer sig coworkingställen från inkubatorer?

I studien framkommer det även likheter och skillnader mellan inkubatorer och coworkingställen. Båda miljöerna erbjuder en professionell och social arbetsplats samt olika stödstrukturer. Skillnaden ligger i tillträde och ansvar där coworkingställen inte kräver någon kvalificeringsprocess eller åtaganden för rådgivning eller kapital, medan inkubatorer har strikta kontrakt och syftar till att uppnå specifika resultat för nya företag.

Coworkingmiljön är mer informell när det gäller nätverk och aktiviteter, och är öppen för alla, vilket främjar diversifiering och jämlik tillgång till entreprenöriella sammanhang. Detta gör coworkingställen mer lämpade för spridning av tillväxtföretag och möten mellan entreprenörer och etablerade företag.

För att bättre förstå och stödja denna dynamik är det viktigt att diskutera en branschkod för coworkingställen på nationell nivå, vilket skulle underlätta identifiering av deras roll i regional tillväxtpolitik och övervakning av branschens utveckling.

Kommuner och regioners viktiga roll

Studien framhäver att företagsetableringar på nya orter oftast är kopplade till individers val av boendeort snarare än övergripande företagsstrategier. Dessutom visar tillväxtanalysen från 2022 att relativt få kommuner har insikt om vilka coworkingställen som finns tillgängliga. Dessa resultat väcker nya frågor kring kommuners och regioners tillväxt- och utvecklingsarbete, särskilt inom företagsetableringar.

Hur medvetna är kommuner om att arbetskraft även attraherar företag, och vilka praktiska åtgärder vidtas i sådana fall? Finns det strategier för att skapa och bevara attraktiva förhållanden som lockar specifika grupper? I vilken utsträckning involverar kommuner och regioner coworkingställen i sina utvecklingsstrategier? Svaren på dessa frågor kan ha stor betydelse för vilka områden som kommer att blomstra mest i framtiden.

Så kan FirstOffice spela en viktig roll för företag som vill etablera sig på annan ort

Vi på FirstOffice erbjuder Coworking spaces på ett flertal olika orter som möjliggör att företag smidigt kan etablera sig på nya orter. Hos oss får du även fri tillgång till arbetsplatser och mötesrum i samtliga städer. Det passar bra för den som till exempel har kunder i annan ort eller för den som är på besök i en annan stad och vill passa på att nätverka med andra likasinnade. Som det framgår i studien innebär coworkingställen praktiska bekvämligheter och flexibilitet, vilket är något vi på FirstOffice erbjuder i stor utsträckning.

Nedan kan du smidigt utforska våra kontorshotell som erbjuder Coworking i de olika städerna:

Dela denna artikel