Kontorsmiljö

Att arbeta i en god kontorsmiljö kommer med många fördelar. Inte nog med att det skapar högt välmående hos hyresgästen utan det gör även arbetsplatsen attraktiv för potentiella nyanställda. När man pratar om kontorsmiljö eller arbetsmiljö och vad det innebär så pratar man inte om en specifik sak. Att skapa en kontorsmiljö där hyresgästerna trivs och frodas på kräver planering. Här kommer vi lista de 5 bästa tipsen för hur man skapar en god kontorsmiljö med extra allt.

5 bästa tipsen för god kontorsmiljö

1. Använd rätt färger – människan påverkas olika beroende på färgsättning och inredning. Det finns mycket forskning och studier om hur olika färger och färgernas styrkor påverkar oss på olika sätt. Exempelvis så har starka färger i kontorsmiljö visat sig ha en mer stressande effekt än mindre starka färger.
Det som gör en kontorsmiljö trivsam är färger och inredning som har en lugnande och avkopplande effekt. Ofta används jordnära färger för att uppnå detta. Beige, grå och brun i olika nyanser tenderar att uppfattas mer harmoniskt än exempelvis starka färger i rött, gult och orange. Blått tenderar också att ha en lugnande effekt som ska lindra stress och samtidigt öka kreativiteten.
Det är även viktigt att tänka på att minimera innehållet på kontoret. Ha inte för mycket små prylar utan försök hålla det stilrent och enkelt utan för mycket onödig inredning.

2. Placera möbler rätt – vart skrivborden placeras på kontoret har visat sig ha stor betydelse. Om kontoret är i ett öppet kontorslandskap är det viktigt att försöka se till att alla känner sig sedda och involverade, där spelar placeringen av skrivbordet en viktig roll. Anställda som känner sig involverade i organisationen tenderar att prestera bättre och kommer med större sannolikhet rekommendera arbetsplatsen vidare. Man vill alltså undvika att placera ett skrivbord där någon tvingas sitta vänd med ryggen mot arbetskollegorna. Där är risken stor att känna sig utanför och istället skapa en negativ inställning till arbetsplatsen. Försök att placera skrivborden strategiskt och tänk på att försöka ha borden där ljusinsläpp finns, gärna vid ett fönster eller en dörr.

3. Ha rätt belysning – att vi människor blir trötta och associerar mörker med sömn är inget konstigt. Att vi däremot uppfattar belysning och ljus på olika sätt är desto svårare att förstå. När man pratar belysning brukar man prata om varmt eller kallt ljus och det mäts i Kelvin. Ju högre antal Kelvin, desto kallare ljus. I hemmet tenderar vi att ha ett något varmare ljus än på kontoret, det ger en mer lugn och mysig känsla. På kontoret däremot rekommenderas det att ha något kallare ljus eftersom det gör att vi blir mer effektiva och pigga. Mängden ljus är också en faktor som påverkar kontorsmiljön. Finns det för lite ljus kommer man snabbt bli trött och ofokuserad vilket påverkar arbetet negativt. Att istället ha rikligt med ljus på kontoret gör att koncentrationsförmågan kan hållas intakt och man tenderar att mer sällan bli trött och seg.

Utöver mängden och vilken typ av ljus är det viktigt att tänka på hur ljuset är riktat. Man vill undvika att ha direkt ljus riktat som kan blända och bör istället ha indirekt ljus. Indirekt ljus, eller omfältsljus, är ljus som riktas mot allt annat på kontoret utom själva kontorsplatsen. Här är ett tips att skapa indirekt ljus genom att belysa väggar och tak.

4. Gemensamhetsytor – kontorsplatsen och skrivbordet i all ära men det är minst lika viktigt att ha ytor på kontoret där man kan ta en paus för återhämtning. Att ha möjligheten att lämna kontorsplatsen för en stund och sitta i ett samtalsrum, mötesrum eller lounge gör mycket gott. Möjligheten att antingen sitta helt själv eller kunna sitta ostört med kollegor är minst lika viktigt för en god kontorsmiljö som din privata kontorsplats är. Genom att samtala med kollegor och andra hyresgäster om vardagliga ting, istället för sådant som är jobbrelaterat, visar studier att gemenskapen och sammanhållningen på arbetsplatsen förbättrats.

5. Ergonomiska kontorsmöbler – det finns tydliga riktlinjer för hur man ska sitta på en arbetsplats för att inte kroppen ska ta onödig skada. Lika viktigt som det exempelvis är att sitta i rätt höjd framför skärmen är det att ha ergonomiska kontorsmöbler. En ergonomisk kontorsstol bör vara justerbar så man kan hitta en position som passar för just dig. Utöver det är det viktigt att ha ett ergonomiskt skrivbord som man med enkelhet kan justera i höjd. Att ha möjlighet att justera skrivbordet till ståläge är bra för kroppen då det inte är bra att sitta still på samma plats för länge.

Kontorsmiljö hos FirstOffice

Att erbjuda våra kunder en stimulerande kontorsmiljö är alltid vår högsta prioritet. Oavsett om det handlar om vilka kontorsmöbler vi väljer, eller vilka färger eller belysning ett kontorshotell ska ha så finns det alltid en tanke bakom varje val. Vi lyssnar alltid på våra hyresgäster och tar till oss all feedback vi får för att skapa en attraktiv kontorsmiljö.

Är du intresserad att hyra en kontorsplats? Fyll i formuläret så återkommer vi så snart vi kan!

Dela denna artikel