Ergonomiskt kontor

Bästa tipsen för ett ergonomiskt kontor

Möbler – att ha rätt möbler är en förutsättning för att uppnå ergonomi på kontoret. Eftersom vi sitter vid vårt skrivbord majoriteten av arbetsdagen så är det extra viktigt att man sitter bra. Planera inköpen av alla typer av möbler noggrant och se till att möblerna har alla nödvändiga egenskaper som krävs för god ergonomi.
Aktiviteter på kontoret – det är inte bara möbler och inredning som är viktiga för ett ergonomiskt kontor utan det är även viktigt med rörelse. Att sitta still för länge leder till stelhet i kroppen vilket på lång sikt kan leda till permanenta skador. Det är därför viktigt att se till att det finns möjligheter för de anställda att aktivera sig på arbetsplatsen, alternativt ha möjlighet till en timmes träning eller någon forma av rörelse utanför arbetsplatsen. Det kan vara en så enkel grej som en promenad i en halvtimme en gång per dag. Ett pingisbord är ett annat exempel på en populär aktivitet på kontoret.

Avkopplande ytor eller rum – precis lika viktigt som rörelse är för ergonomin på kontoret så är det också viktigt att ha rum eller ytor där de anställda kan varva ner och koppla av en stund. Det behöver inte vara ett rum fyllt med sängar utan det kan räcka med en skön fåtölj och lite dov belysning. Att vila kroppen och hjärnan i några minuter kan vara väldigt värdefullt.

Datorn eller skärmens placering – att vi sitter bra och har ett skrivbord som är höj- och sänkbart är viktigt. Det är också viktigt vart vi fäster blicken om vi sitter vid en dator under längre perioder. Man ska inte kolla upp med huvudet för mycket utan snarare kolla något neråt, annars påverkas nacken negativt. Viktigt är också att inte sitta för nära eller för långt bort från din skärm eftersom det kan påverka skärpan. På nya skärmar går det ofta att justera skärpan så de passar för just dina ögon. Placera din dator eller skärm med cirka 70 centimeters avstånd för att inte påverka ögon och huvud för mycket.

Vikten av ett ergonomiskt kontor

Ergonomi på kontoret handlar i stort om god hälsa på arbetsplatsen och att ge alla anställda rätt förutsättningar för att inte skada sig på arbetet, varken psykiskt eller fysiskt. Om man saknar ergonomi på kontoret kan det leda till höga kostnader för företaget. Sjuk personal kostar pengar och gör att arbetsuppgifter ofta blir försenade. Det kan i sin tur leda till uppsägningar som innebär att man måste inleda en process för att hitta ersättare, även det är tidskrävande och kostsamt i många fall. Det är alltså väldigt viktigt att ha en tydlig plan för en så god arbetsmiljö som möjligt.

Dela denna artikel