Kontorslandskap och arbetsmiljö

Som hyresgäst hos oss har du alltid tillgång till gemensamhetsytor och lunchrum. Här kan du läsa mer om vad du behöver tänka på innan du hyr ett kontor.

Öppet kontorslandskap

Vi på FirstOffice har sedan en tid tillbaka implementerat konceptet av kontorslandskap på några av våra kontorshotell. En positiv konsekvens som vi har sett sedan implementeringen är att samarbeten mellan företagare emellan har ökat och resultatet har ett flertalet gånger blivit nya affärsmöjligheter.
Det öppna kontorslandskapet passar företag som är i stort behov av att effektivt och snabbt kunna kommunicera och bolla idéer.

Flexibelt kontorslandskap

Flexibelt kontorslandskap syftar till att du som företagare enkelt kan justera platserna efter exempelvis ett projekts behov. Platserna är enkla att flytta och skulle du som hyresgäst vara i behov att addera ytterligare platser uppfyller vi dina önskemål efter dina behov. Genom att applicera detta arbetssätt får du en flexibel arbetsmiljö som du enkelt och smidigt kan ha kontroll över.

Arbetsmiljö i kontorslandskap

Arbetsmiljön i ett kontorslandskap är ofta positiv och glad.
Vi ser en stor ökning av företag som efterfrågar kontorslandskap och våra hyresgäster som i dag nyttjar detta arbetssätt är mer än nöjda. Vissa av företagen medger även att de upplever en förbättrad gemenskap kollegorna emellan. En ytterligare positiv konsekvens att ta hänsyn till är att gemenskapen företag emellan ökar och, som ovan skrivet har det flera gånger resulterat i utbyte av tjänster och kompetenser.

Kontorslandskap och forskning

Den senaste forskningen som har publicerats påvisar en stor ökning av kontorslandskap. Man ser till exempel att företag där medarbetare behöver kommunicera med varandra föredrar det öppna kontorslandskapet och det bidrar till mindre irritationsmoment under en arbetsdag. Många företagare pratar om att kombinationen i det öppna kontorslandskapet. Att en medarbetare gärna ställer ett fotografi, en blomma eller något liknande så de fortfarande kan bibehålla känslan av att platsen är ens egen. På FirstOffice har vi smarta avskiljare som man kan välja att använda hela tiden eller när tillfälle passar bäst.
Forskning från Stockholms Universitet nämner fem tips om vad man bör tänka på när man ingår ett öppet kontorslandskap:

1. Dämpa ljudet. Lägg mattor i gångar och använd bra ljudabsorbenter. Placera inte ljudkänsliga medarbetare i hörn som inte är akustikplanerade. Där studsar ljudet och miljön blir stökig.

2. Fixa bra belysning, ventilation och temperatur. Detta är viktigt för personalen. Hjälp dem som behöver avskilja sig visuellt.

3. Ha bra tillgång på mötesrum och tysta rum. Se till att dessa fungerar. Brist på inredning gör till exempel att tysta rum ofta ekar. Om medarbetare inte använder dessa rum, utvärdera varför och åtgärda problemet. Det är viktigt för kontorets funktionalitet och produktivitet.

4. Involvera medarbetarna i framtagandet av förhållningsregler och uppdatera dessa då och då. Det håller reglerna vid liv. Utvärdera dem när det kommer nya medarbetare. Se till att få fram allas åsikter.

5. Tänk igenom placeringen. Placera de med störst behov av lugn i den lugnaste delen av kontoret.

Vad säger arbetsmiljölagen om kontorslandskap

Arbetsmiljölagen skriver i en rapport att en stor fördel med det öppna kontorslandskapet är att om man som företagare är i stort behov av att åtgärda och uppfylla snäva tidsfrister är det öppna kontorslandskapet eller coworking space att föredra. Det medför en naturlig gemenskap medarbetare emellan och man undviker på ett enkelt och smidigt sätt långa och ibland onödiga mailslingor som lätt kan påverka effektiviteten på sikt. Är du intresserad av ett eget kontor för dig och/eller dina anställda kan du läsa om cellkontor här.

Klicka på kontorshotell för att hitta en lösning som passar dig och ditt företag bäst.

Se gärna våra andra artiklar som vi har skrivit:

Fördelar och nackdelar med kontorslandskap
Kontorsrum – Kontorsplats

Söker du kontor?
Vi har närmre 50 kontorshotell i nio städer.

Välkommen att kontakta oss!

Hitta ditt kontorshotell här!

Offertförfrågan

FirstOffice

Kontorslandskap och arbetsmiljö