Fördelar och nackdelar med kontorslandskap

Att arbeta i kontorslandskap

Att arbeta i kontorslandskap skiljer sig mycket beroende på hur man har valt att fördela sina tillhörande platser. Generellt kan man säga att det finns fyra typer av kontorslandskap:

1. Cellkontor

2. Öppna kontor

3. Kombikontor

4. Flexkontor

Dessa fyra kontorsvarianter skiljer sig väldigt mycket emellan och det finns en del att ha i åtanke när det kommer till val av kontorslandskap.

Fördelar med kontorslandskap

1. Cellkontor
Om alla medarbetare har ett eget kontor kommer fördelar. Miljömässigt kan man inreda det efter personligt tycke och smak, spela musik som passar medarbetarens intresse och övriga liknande bekvämligheter. Den främsta fördelen är att i ett cellkontor kan man stänga dörren om sig om man tycker att det passar ens behov bäst samt förvara viktiga papper och arbetsmaterial.

2. Öppna kontor
Öppet kontor är det mer socialare alternativet. Denna lösning passar företag som smidigt vill kunna kommunicera över borden. Det är enkelt att be en kollega om hjälp behövs och man undviker ibland onödiga mailslingor och telefonsamtal i och med direktkommunikation.

3. Kombikontor
Som namnet antyder är ett kombikontor en kombination av kontorslösningar som erbjuder en egen plats med möjlighet till avskildhet samt att man bibehåller det sociala som man får med ett öppet kontor.

4. Flexkontor
Den mest flexibla kontorslösningen heter passande nog flexkontor. Med ett flexkontor ger man sina medarbetare/anställda möjligheten att själva välja plats som passar bäst för dagen eller som är mest effektiv baserat på aktuellt projekt.

Nackdelar med kontorslandskap

1. Cellkontor
Med ett cellkontor finns risken att sammanhållningen på kontoret minskar. Har man som företagare flera anställda kan cellkontor vara problematiskt då det kan bli tidskrävande att springa ut och in, kontoren emellan.

2. Öppna kontor
Det öppna kontoret står i grund för att fungera om man som företag och dess anställda kan kompromissa (musikval, inredning och ljudnivå). Det ställs också högre krav på de anställda när det kommer till koncentration. Vissa kan uppleva problem med att fokusera på sina arbetsuppgifter samtidigt som en kollega eller annan hyresgäst pratar i telefon eller för samtal borden emellan.

3. Kombikontor
Eftersom man oftast med ett kombikontor saknar bås som väggar finns det en nackdel om man är ljudkänslig eller har svårt att koncentrera sig när ens omgivning diskuterar annat.

4. Flexkontor
Den primära fördelen med ett flexkontor eller coworking space som det också kallas är även densamma som nackdelen. Eftersom ett flexkontor inte innehar en “ägare” av platsen medför detta att när man som företagare lämnar sin plats för ett möte eller liknande ses den platsen i regel som ledig och är således fri av någon annan att välja. En annan nackdel är att med flexkontor finns en avsaknad av hemmakänsla som oftast infinner sig när man har ett eget kontor eller en fast plats.

Planera kontorslandskap

Summan av det hela är att när det kommer till att välja och planera det kontorslandskap som passar dig och ditt företag bäst är det viktigt att ha ovan listade punkter i åtanke. Tillhör man ett företag som är i stort behov av att öppet idégenerera och ha kreativa diskussioner är det av yttersta vikt att planera kontorslösningen efter vad som passar företaget bäst. Är man en egenföretagare som vill ha en fast, trygg plats att gå till varje dag är cellkontoret att föredra. Alla kontorslösningar passar olika företag. Våra Site Managers arbetar varje dag för att underlätta och effektivisera våra hyresgästers arbetsdag.

Klicka på kontorshotell för att hitta en lösning som passar dig och ditt företag bäst.

Se gärna våra andra artiklar som vi har skrivit:

Kontorslandskap och arbetsmiljö
Kontorsrum – Kontorsplats
Hyra kontor

Söker du kontor?
Vi har närmre 50 kontorshotell i nio städer.

Välkommen att kontakta oss!

Hitta ditt kontorshotell här!

Offertförfrågan

FirstOffice

Fördelar och nackdelar med kontorslandskap