5 fördelar med flexibla kontor

Vad innebär ett flexibelt kontor?

Ett flexibelt kontor kan bland annat syfta till ett så kallat flexkontor eller aktivitetsbaserat kontor. Ett exempel på flexibla kontor är så kallade Coworking spaces som har öppna kontorslandskap där det är fritt att sätta sig var man vill.

Det som utmärker ett aktivitetsbaserat kontor är också att det i regel inte finns några fasta platser, samt att det finns större sociala ytor, fler mötes- och samtalsrum och större variation av arbetsplatser som passar för olika typer av arbetsuppgifter. Om du hyr en Coworking-plats hos oss kan du däremot välja mellan att ha en så kallad flexplats eller en fast plats. Ett kontor kan även anses vara flexibelt om kontorshotellets avtal är flexibla.

Fördelar med ett flexibelt kontor och flexibla arbetsplatser

Nedan listas några av de fördelar som finns med att arbeta på ett flexibelt kontor, vilket är något vi på FirstOffice erbjuder.

1. Flexibla avtal som ger möjlighet att skala upp och ner

En fördel med flexibla kontor är flexibla avtal som gör det möjligt att skala upp eller ner och att agera agilt och snabbt vid förändringar. Flexibla avtal där uppsägningstiden är kort gör att det inte känns som ett lika stort beslut att bli en hyresgäst, i och med att man inte binder upp sig på långa kontrakt.

2. Flexibla ytor som ger omväxling

På ett flexibelt kontor kan det finnas flera olika arbetsplatser att sitta på. Det kan i ens egna lokal finnas både öppna kontorslandskap, avskilda kontorsrum och lounge-ytor med soffa och fåtöljer till exempel. På kontorshotellet kan det även finnas större gemensamma ytor där det även är möjligt att sätta sig och arbeta. Att ha möjlighet att sitta i olika kontorsmiljöer kan ha en positiv påverkan på produktivitet, kreativitet och samarbete. Omväxling förnöjer som man brukar säga.

 3. På flexibla kontor ingår ofta flera förmåner

Vid arbete på flexibla kontor på kontorshotell ingår ofta flera förmåner. Hos oss ingår till exempel inredda lokaler, gemensamhetsutrymmen som kök, lunchrum och lounges, mötes- och konferensrum, skrivare, wifi, städning och gott kaffe eller te. Allt detta utan extra kostnader.

4. Lägre kostnader

Genom att hyra ett flexibelt kontor på ett kontorshotell kan det resultera i lägre kostnader. En anledning till detta är att det i vanliga fall skulle tillkomma kostnader för alla de förmåner och services som ingår på våra kontorshotell. Om man hyr en separat kontorslokal ingår inte dessa förmåner per automatik i kostnaden för hyran. En annan anledning till att man kan komma undan med lägre kostnader med flexibla kontor är att man kan hyra en kontorslokal som inte rymmer samtliga på företaget. Erbjuder man som företag hybridarbete och flexibilitet, vilket gör att en del kommer arbeta hemifrån eller på annan plats vissa dagar, finns det ingen anledning till att hyra ett stort kontor som riskerar att stå halvtomt. Hos FirstOffice kan du då till exempel skapa en hybridlösning med ett mindre kontor som eventuellt kompletteras med Coworking-accesser.

5. Studie visar att flexibla arbetsplatser lockar och behåller anställda

I en studie från Owl Labs, som gjordes i februari 2022, framkommer det att arbetsgivare som inte erbjuder flexibilitet tappar anställda. Med andra ord lockar flexibla arbetsplatser nya anställda, samt behåller befintliga anställda i större utsträckning. I studien deltog 2000 respondenter i Norden, varav 500 i Sverige.

43% av respondenterna i Sverige svarar att de skulle tacka nej till en arbetsplats där flexibla timmar inte erbjöds och 30% skulle tacka nej om de inte erbjöds en flexibel arbetsplats. Enligt studien skulle även 33% tacka nej till ett jobberbjudande om det krävdes att man arbetar från kontoret på heltid. Den topp 3 mest tilltalande förmånen hos en blivande arbetsgivare är en flexibel arbetsplats, vilket 32% angav som den mest tilltalande förmånen. Med FirstOffice flexibla kontor och kontorslösningar blir det möjligt att som arbetsgivare erbjuda en flexibel arbetsplats. Detta är alltså något som kan locka, såväl som behålla anställda.

Flexibla kontor hos FirstOffice

Sammanfattningsvis finns det alltså en hel del fördelar med flexibla kontor och arbetsplatser. Bland FirstOffice kontorshotell hittar du flexibla kontor och de olika kontorslösningarna som erbjuds är Privata kontor, BigOffice och Coworking spaces. Vi finns i totalt nio städer, såsom storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Utöver dessa finns vi även i Uppsala, Västerås, Norrköping, Nyköping, Halmstad och Kalmar. När du hyr kontor på något av våra 50 kontorshotell får du även tillgång till arbetsplatser och mötesrum på utvalda kontorshotell i alla andra städer. Detta bidrar såklart också till flexibilitet.

Tycker du att detta låter intressant? Kolla gärna in vårt utbud av kontor och tveka inte på att höra av dig vid intresse!

Dela denna artikel